Z historie víme, že se na přelomu 19. a 20. století v jehnickém pivovaru vařilo také tmavé 16° pivo. Tomuto pivu se říkávalo podle svého druhu tmavý, nebo také bavorský kozel (německy Bockbier).
Jednalo se o silný, spodně kvašený tmavý ležák, vařený sezonně (zimní období: Vánoce, Velikonoce, doba půstu). Je to i dnes velmi rozšířený druh piva po celém světě. Bock znamená německy kozel, pivo pochází z Dolního Saska, kde se pivo vaří od roku 1351.
Jehnické pivo – tmavé 16° navazuje na tuto tradici a je uvařeno tak, jak si myslíme, že takové pivo kdysi vypadalo a mohlo chutnat.
Tradiční je použití všech surovin, které byly v době největší slávy Jehnického tmavého kozla k dispozici: mnichovský, vídeňský a barvící slad. Chmeleno pouze Žateckým poloraným červeňákem.
Výsledkem je silné, tmavé, spodně kvašené pivo, kde dominuje sladovost a lehké pražené tóny. Barva piva je tmavá, hnědá. Ve vůni je cítit sladovost s jemnými tóny praženosti, chmelová vůně je sotva znatelná. Tělo je plné, říz menší až střední, na konci doznívající jemná chuť alkoholu.
KATEGORIE DLE BJCP: 6C. Dunkles Bock
KATEGORIE DLE VYHL. č. 248/2018 Sb.: pivo silné, tmavé
SLAD: mnichovský, vídeňský, barvící
CHMEL: Žatecký poloraný červeňák
EPM 16,5 %
OBSAH ALKOHOLU: cca 6,7 % obj.
BARVA: cca 39 EBC
HOŘKOST: cca 26 IBU
Pivo je nefiltrované a nepasterizované.